Syngenta Firmasından Yoğun Katılımlı Seminer

Syngenta firmasının katkılarıyla, kurumumuzda Çiftçi Bilgilendirme semineri düzenlendi.
Kurumumuzun Toplantı Salonunda düzenlenen seminere, çiftçilerimizin katılımı yoğun oldu.


Önder Çiftçi Kooperatifı toplantı salonunda, Syngenta tohum çeşitleri ve bitki koruma çeşitleri ile ilgili seminer düzenlendi.
Seminerde Syngenta Marmara Bölge Müdürü Bülent Ecevit Dinç, Bitki Koruma Özel Müşteri Temsilcisi Evren Gervan, Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Keskin, Ziraat Mühendisi Adem İncehasan ve Ziraat Mühendisi Şerif Yavuzcan, çiftçileri bilgilendiren sunumlar yaptı.
Seminere üreticilerimizin katılımı ve ilgisi yoğun olurken seminerin sonunda Syngenta firması yetkilileri, çiftçilerimizin sorularını yanıtladı.
Seminer, ikramların yapılmasının ardından sona erdi.

Stoller Firması Üreticilerimizi Bilgilendirdi

Stoller firmasından Dr Canan Yılmaz, bitki besleme ürünleri hakkında çiftçilerimizi bilgilendirdi.

Stoller firmasından Dr Canan Yılmaz, Önder Çiftçi Projesi seminer salonunda, çiftçilerimize Bitki Besleme konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Dr Canan Yıldız sunumunda, birki besleme ürünlerinin bitki için önemine değinerek, bölgede son yıllarda devam eden kuraklıklara karşı bitki besleme ürünlerinin, bitkinin sıcaklık direncini arttırdığını, bitkiden alınan verimin yükseldiğini ve kalitesinin arttığını vurguladı.

Stoller firmasından Dr Canan Yılmaz’ın sunumunun ardından soru cevap kısmına geçildi.

Üreticilerimizin yoğun katılım gösterdiği toplantı Stoller firmasının hediye ve ikramları ile sona erdi.

 

Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneğinden Kurumumuza Ziyaret

Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleri, kurumumuzu ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında ilk olarak, kurumumuzun seminer salonunda kurum faaliyetleri hakkında bilgilendirme semineri yapıldı.

Seminerin ardından tarımsal konular ve gelişmeler hakkında istişarelerde bulunuldu ve gelecek projeler hakkında ortak fikirler görüşüldü.
Ziyaretlerinden dolayı Önder Çiftçi ailesi olarak Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Yönetim Kurulu ve üyelerine teşekkür ediyoruz.

Cosmocel ve AMCTR/AGRIMATCO Firmalarından Üreticilere Seminer

Cosmocel ve AMCTR/AGRIMATCO firmalarından Dr Sinan Yiğit ve Ziraat Mühendisi Eyüp Baday, çiftçilerimize düzenledikleri seminerle ürünlerini tanıttılar.

Önder Çiftçi Kooperatifi Seminer salonunda düzenlenen seminere, çok sayıda çiftçi katılırken, Sinan Yiğit çiftçilere, bitki besleme ürünleri hakkında bilgiler verdi.

Seminerin sonunda Dr Sinan Yiğit, çiftçilerden gelen sorular cevaplarken, çiftçilerin seminere ilgisi yoğun oldu.

Önder Çiftçi ailesi olarak, Cosmocel ve AMCTR/AGRIMATCO firmalarından Dr Sinan Yiğit ve Ziraat Mühendisi Eyüp Baday firmalarına teşekkür ediyoruz

Sırbistan’dan Derneğimize Ziyaret

Sırbistan Agrounik Şirketi temsilcileri, kooperatifimizi ziyaret etti.

Sırbistan Agrounik Şirketi temsilcileri bay Ivan ve doktor bay Sasa, Agrounik firmasının Türkiye temsilcisi olan Önder Çiftçi Kooperatiffi’ni ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulurken, Agrounik temsilcileri bölge ziyaretleri yapmaya devam edecek.

Olağan Genel kurul Toplantımızı Gerçekleştirdik

Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği, Olağan Genel Kurulu Toplantısı, geniş bir katılımla gerçekleşti.

Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği, olağan genel kurulu toplantısı yeni hizmet binasında bulunan seminer salonunda düzenlendi.

Önder Çiftçi yeni hizmet binasında düzenlenen genel kurul toplantısı, Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Divan heyetinin belirlenmesinin ardından faaliyet raporunun okunması ve görüşülmesine geçildi.

Faaliyet raporunun görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümünde üye aidatlarına zam yapılması teklifi genel kurula sunuldu. Sunulan teklif oy birliği ile kabul edildi.

Olağan Genel Kurul kapsamında son olarak dernek yönetimi seçimi yapıldı. Tek liste gidilen seçimde yeni yönetim oy birliği ile belli oldu.

Yeni Yönetim Kurulu şu şekilde:

Yönetim Asil Üyeleri:
Hasan Eren
Hasan İrfan
Tamer İnal
Nesip Miran
Ahmet Armağan Öner

Yönetim Yedek:

Nihat İnal
Yonuz Tezel
Şeref Miran
Şaban Tezel
Ali Temel

Denetim Asil

Akın Filiz

Gürol Bayrak
Haydar İnal

Denetim Yedek

Erdoğan Çakır

Selahattin Engin

Levent Hünker

Uygulamalı Çiftçi Okulları Müfredat Çalıştayı Ankara’da Gerçekleştirildi

Önder Çiftçi Projesi olarak, Uygulamalı Çiftçi Okulları Projemizin 2024 müfredat çalıştayını gerçekleştirdik.

Ankara’da gerçekleştirilen çalıştaya, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcileri, Tarım Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın temsilcileri, Üniversiteden öğretim görevlileri ve çok sayıda Önder Çiftçi temsilcisi katıldı.

Çalıştayda Uygulamalı Çiftçi Okulları projesinin müfredatı ve proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler verildi.

 

Uygulamalı Çiftçi Okulları Nedir?

 

Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO), tarım topluluklarının karar verme kapasitelerini geliştirmek ve sürdürülebilir tarım için yerel yenilikleri teşvik etmek amacıyla bir platform ve “duvarları olmayan bir okul” olarak tanımlanır. Bu, katılımcı bir uzatma yaklaşımıdır ve çiftçilere keşif temelli bir yaklaşım aracılığıyla üretim yöntemlerinde seçim yapma fırsatı verir. 10 proje ili kapsamındaki grup tabanlı, pazar odaklı, iklim dostu ve katılımcı öğrenme yaklaşımlarını benimseyen 1500 küçük çiftçi, çiftliklerinde istihdam fırsatları yaratmaya yönelik toplumu geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Avusturyalı Çiftçilerden Kooperatifimize Ziyaret

Avusturyalı Çiftçiler, Önder Çiftçi Projesi’nin işleyişini görmek ve tanımak amacıyla kooperatifimizi ziyaret etti.

Gerçekleşen ziyarette Avusturyalı çiftçiler Önder Çiftçi Projesi hakkında bilgi alırken, şirket müdürü Ali Hakan Doğanuz, Önder Çiftçi Projesi hakkında Avusturyalı çiftçilere sunum yaparak, kooperatifimiz hakkında bilgiler verdi.

Doğanuz, gerçekleştirdiği sunumunda Önder Çiftçi Projesi’nin tarihini, çiftçilere, ülke ve bölge tarımına yaptığı katkıyı anlattı.

Sunumun sonunda Avusturyalı çiftçiler, Önder Çiftçi Kooperatifi ve bölgemizdeki, ülkemizdeki tarım faaliyetleri hakkında sorular sordu.

 

Avusturya’ya Davet Ettiler

Önder Çiftçi Kooperatif ziyareti ve sunumun ardından Avusturyalı çiftçiler de Önder Çiftçi Kooperatifi’ni Avusturya’ya davet etti.

Önder Çiftçi Kooperatifi’nin, çiftçiye ve tarıma verdiği desteği çok beğendiklerini ifade eden Avusturyalı çiftçiler, Avusturya’da bulunan Ortak Makine Parkı ile ilgili bilgiler verdi ve inceleme yapmak üzere davet etti.

Ziyaret, hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

 

Ayçiçeği Avans Fiyatı Belli Oldu

Trakya Birlik Ayçiçeği avans fiyatını açıkladı.

Trakya Birlik tarafından yapılan açıklamada, yüzde 44 yağ oranı ayçiçeği için Ton başına 15.000 TL olarak belirlendiği bildirildi.

Trakya Birlik tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Birliğimizce Ayçiçeği Avans Ödemesi %44 Ham yağ oranlı ayçiçeği için 15.000 TL/Ton, olarak belirlenmiştir. Piyasa koşulları çerçevesinde ön alım fiyatımız bilahare belirlenecektir.

Tüm ortaklarımıza hayırlı olmasını dileriz.”

Önder Çiftçi Ailesi olarak açıklanan fiyatın üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

FUAR’A YOĞUN İLGİ

6-9 Eylül tarihleri arasında Karaevli Mahallesi’nde düzenlenen Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı’na ilgi yoğun oldu.

Yüzden fazla firmanın yer aldığı Tarım ve Teknoloji Günler Fuarı, Karaevli Mahallesi’nde 6-9 Eylül tarihleri arasında düzenlendi.

Fuar, kapılarını ziyaretçilerine 6 Eylül günü ziyaretçilerine kapılarını açan fuarın açılışına Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yeli İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, Tekirdağ Protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz bir konuşma yaparak fuar hakkında bilgiler verdi.

Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarının açılış töreninde bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarımın Tekirdağ için son derece önemli bir sektör olduğunu belirterek, “Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak gıda maddelerine olan ihtiyaç sürekli olarak artıyor. Bu durum tarım ve hayvancılık faaliyetlerini giderek daha önemli hale getiriyor. Son yıllarda giderek ağırlaşan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, girdi maliyetlerini arttırırken, vatandaşlara hayat pahalılığı olarak yansıyor. Stratejik bir sektör olan tarım ve hayvancılığı geliştirmek için kaynaklarımız en verimli şekilde kullanılmalı, çiftçilerimiz ve besicilerimiz daha fazla desteklenmelidir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana üreticilerimizin yanındayız. Tarım ve hayvancılıkta verimliliğin arttırılmasında modern makine ve ekipmanların kullanımı en önemli etkenlerden biridir. Bu noktada yeni üretim teknolojilerinin tanıtıldığı fuarlar çiftçilerimize, besicilerimize ve işletmelerimize çağımız teknolojisinin sunduğu son imkânları yakından takip etme imkânı sunuyor. Bu duygu ve düşüncelerle, Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarının hayırlı olmasını diliyor, firmalarımıza ve üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.” dedi.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk şunları söyledi: ““18 Ağustosta, yani çok yakın bir tarihte Tekirdağ Valisi olarak atandım ve o günden beri bir taraftan ziyaretçileri kabul ediyorum. Bir taraftan iade-i ziyaretler yapıyorum. Bir taraftan devam eden kamu inşaatlarını geziyorum. Bir taraftan ilçeleri dolaşıyorum. Her ilçeye gittiğimde de bir köye mutlaka gidiyorum. Köylülerimizle, çiftçilerimizle sohbet ediyorum. Atanmamdan hemen sonra Özel Kalem Müdürlüğümüzden brifing raporunu istedim. Brifing raporu 96 sayfa idi. Buraya gelmeden önce tam üç defa okudum. Bununla birlikte Tekirdağ’ı bilen arkadaşlarla sohbet ettim. Tekirdağ bir sanayi şehri, Tekirdağ bir turizm şehri ama en önemlisi Tekirdağ bir tarım şehri. Vali olarak görev yaptığım daha önceki yerlerde de eğitim, tarım, sağlık ve güvenlik benim öncelik alanlarımdandır. Eğitim, tarım, güvenlik başta olmak üzere  brifingler aldım. Kısa süre içerisinde Tekirdağ’ın en önemli sorunu nedir derseniz. Bu kuraklıktan kaynaklı olarak su problemi derim. İçme suyu problemi var. TESKİ Genel Müdürümüzle, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımızla birkaç defa konuştuk. İçme suyu ile ilgili sadece bugüne değil yarını da düşünerek projeler hazırlamamız lazım. Tarım için su lazım. Mevcut barajlar, mevcut göletlere yeni göletler eklememiz lazım. Projeleri devam eden inşaatların da ödeneklerinin hızla bulunup devam etmesi gerektiğini düşünüyorum ama sanayici içinde su lazım onu da çok net görüyoruz. Su en önemli sorunumuz görünüyor.

Bunun dışında yine çektiğim fotoğraf şudur ki, ürün deseni olarak çok fazla bir ürün deseni yok önümüzde. İlk öne çıkan ürün buğday ama sevindirici bir durum var ki, başka çalıştığım yerlerde sulu tarımda alınan ürün miktarını burada kuru tarımla bile alabiliyoruz. Bu önemli bir şey, toprak oldukça verimli. Hele bide suya daha fazla suya kavuşursa köylünün, vatandaşın gelirinin çok daha artacağı aşikar.

Bu su problemi, suyla ilgili projeler en önemli konumuz olacaktır. Buğdayın yanında ayçiçeği ve kanola Türkiye’de ilk üçe girdiğimiz ürünler. Bununla birlikte Şarköy’de zeytin, bağcılık ve kiraz var.

Yapılması gereken çok iş var görüyorum. Şarköy’den gelen muhtarlarla üreticilerle de konuştuk. Uygulanan yöntemler hakikaten bir el atılmasını gerektiriyor.

Bu fuarların hem çiftçilerin iyi uygulamalarını birbirine tanıtması açısından hem de firmaların yeni teknolojik aletlerini tanıtması açısından bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle emeği geçen herkese, tarım teşkilatına, belediyemize ve organizasyon firması teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapıldı. Ardından protokol ve ziyaretçiler fuarı gezdi.

6-9 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilere kapılarını açan fuara ilgi yoğun oldu.