FUAR’A YOĞUN İLGİ

6-9 Eylül tarihleri arasında Karaevli Mahallesi’nde düzenlenen Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı’na ilgi yoğun oldu.

Yüzden fazla firmanın yer aldığı Tarım ve Teknoloji Günler Fuarı, Karaevli Mahallesi’nde 6-9 Eylül tarihleri arasında düzenlendi.

Fuar, kapılarını ziyaretçilerine 6 Eylül günü ziyaretçilerine kapılarını açan fuarın açılışına Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yeli İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, Tekirdağ Protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz bir konuşma yaparak fuar hakkında bilgiler verdi.

Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarının açılış töreninde bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarımın Tekirdağ için son derece önemli bir sektör olduğunu belirterek, “Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak gıda maddelerine olan ihtiyaç sürekli olarak artıyor. Bu durum tarım ve hayvancılık faaliyetlerini giderek daha önemli hale getiriyor. Son yıllarda giderek ağırlaşan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, girdi maliyetlerini arttırırken, vatandaşlara hayat pahalılığı olarak yansıyor. Stratejik bir sektör olan tarım ve hayvancılığı geliştirmek için kaynaklarımız en verimli şekilde kullanılmalı, çiftçilerimiz ve besicilerimiz daha fazla desteklenmelidir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana üreticilerimizin yanındayız. Tarım ve hayvancılıkta verimliliğin arttırılmasında modern makine ve ekipmanların kullanımı en önemli etkenlerden biridir. Bu noktada yeni üretim teknolojilerinin tanıtıldığı fuarlar çiftçilerimize, besicilerimize ve işletmelerimize çağımız teknolojisinin sunduğu son imkânları yakından takip etme imkânı sunuyor. Bu duygu ve düşüncelerle, Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarının hayırlı olmasını diliyor, firmalarımıza ve üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.” dedi.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk şunları söyledi: ““18 Ağustosta, yani çok yakın bir tarihte Tekirdağ Valisi olarak atandım ve o günden beri bir taraftan ziyaretçileri kabul ediyorum. Bir taraftan iade-i ziyaretler yapıyorum. Bir taraftan devam eden kamu inşaatlarını geziyorum. Bir taraftan ilçeleri dolaşıyorum. Her ilçeye gittiğimde de bir köye mutlaka gidiyorum. Köylülerimizle, çiftçilerimizle sohbet ediyorum. Atanmamdan hemen sonra Özel Kalem Müdürlüğümüzden brifing raporunu istedim. Brifing raporu 96 sayfa idi. Buraya gelmeden önce tam üç defa okudum. Bununla birlikte Tekirdağ’ı bilen arkadaşlarla sohbet ettim. Tekirdağ bir sanayi şehri, Tekirdağ bir turizm şehri ama en önemlisi Tekirdağ bir tarım şehri. Vali olarak görev yaptığım daha önceki yerlerde de eğitim, tarım, sağlık ve güvenlik benim öncelik alanlarımdandır. Eğitim, tarım, güvenlik başta olmak üzere  brifingler aldım. Kısa süre içerisinde Tekirdağ’ın en önemli sorunu nedir derseniz. Bu kuraklıktan kaynaklı olarak su problemi derim. İçme suyu problemi var. TESKİ Genel Müdürümüzle, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımızla birkaç defa konuştuk. İçme suyu ile ilgili sadece bugüne değil yarını da düşünerek projeler hazırlamamız lazım. Tarım için su lazım. Mevcut barajlar, mevcut göletlere yeni göletler eklememiz lazım. Projeleri devam eden inşaatların da ödeneklerinin hızla bulunup devam etmesi gerektiğini düşünüyorum ama sanayici içinde su lazım onu da çok net görüyoruz. Su en önemli sorunumuz görünüyor.

Bunun dışında yine çektiğim fotoğraf şudur ki, ürün deseni olarak çok fazla bir ürün deseni yok önümüzde. İlk öne çıkan ürün buğday ama sevindirici bir durum var ki, başka çalıştığım yerlerde sulu tarımda alınan ürün miktarını burada kuru tarımla bile alabiliyoruz. Bu önemli bir şey, toprak oldukça verimli. Hele bide suya daha fazla suya kavuşursa köylünün, vatandaşın gelirinin çok daha artacağı aşikar.

Bu su problemi, suyla ilgili projeler en önemli konumuz olacaktır. Buğdayın yanında ayçiçeği ve kanola Türkiye’de ilk üçe girdiğimiz ürünler. Bununla birlikte Şarköy’de zeytin, bağcılık ve kiraz var.

Yapılması gereken çok iş var görüyorum. Şarköy’den gelen muhtarlarla üreticilerle de konuştuk. Uygulanan yöntemler hakikaten bir el atılmasını gerektiriyor.

Bu fuarların hem çiftçilerin iyi uygulamalarını birbirine tanıtması açısından hem de firmaların yeni teknolojik aletlerini tanıtması açısından bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle emeği geçen herkese, tarım teşkilatına, belediyemize ve organizasyon firması teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapıldı. Ardından protokol ve ziyaretçiler fuarı gezdi.

6-9 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilere kapılarını açan fuara ilgi yoğun oldu.

Comments are closed.