50 kadın çiftçi girişimciliğe adım attı

Organik tarımda atağa geçen Kayseri, kadın çiftçileri Organik Solucan Gübresi Proje ile girişimciliğe de hazırladı. Projeye dahil olan 50 kadın çiftçi, solucan gübresi ile yetiştirdikleri ürünleri 2 organik pazarda sergileme şansı da yakaladı.

Kayseri’de İl Tarım Müdürlüğü organik tarımı geliştirmek için bir dizi proje yürütüyor. 2 yıl süren Organik Solucan Gübresi Üretimi Projesi kadın çiftçiler arasında yoğun ilgi gördü. 50 kadın çiftçinin girişimciliğe adım attığı proje kapsamında üretilen ürünler 2 organik tarım pazarında satılmaya da başlandı. Kentte tarımsal turizmi geliştirmek için de ekolojik çiftlik projeleri hazırlanıyor.

‘Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor Projesi’ Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2015 yılında yürütülmeye başlandı. Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında hazırlanan projeye, Bakanlık tarafından 2015 yılı için 90 bin TL ödenek tahsis edildi.

Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, proje çalışmalarına 2014 üretim sezonunda 4 kadın çiftçiye kişi başına 2 bin 500 adet olmak üzere toplam 10 bin kırmızı solucan verilerek başlandığını belirterek, “Böylece solucan gübresi üretim denemesi yapıldı. Çiftçiler kısa sürede 10 bin solucanı 50 bine çıkarttı. Proje ile Kayserili kadın çiftçiler girişimciliğe adım attı” dedi. Proje kapsamında kadın çiftçilere organik tarımda kullanılmak üzere vermikompost üretimi hakkında eğitim verildiğini aktaran Kayacan “Ayrıca organik tarımda solucan kullanımı ile ilgili olarak teknik elemanlara da bilgi veriliyor. Vermikompost üretim modelinin çiftçilere benimsetilmesi ile organik üretim yapan üreticilerin daha ucuz ve kolay üretim yapmalarını hedefliyoruz. Solucan gübresi ile üreticinin veriminin ve gelir seviyesinin artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kadın çiftçileri yurtdışındaki vermikompost üreticileri ile de buluşturduklarını ifade eden Kayacan, “Bu proje kapsamında kadın çiftçilerimize 11 gün süreyle eğitim verildi. Eğitimde başarılı olan 9 kadın girişimciyi Avusturya ‘ya götürdük ve oradaki vermikompost ve organik tarım üreticilerinden teknik bilgiler aldık. Eğitimde başarılı olan kadın çiftçilere vermikompost ünitesi kurmaları konusunda da destek olduk. Proje için 30 kadın girişimci ile üretime başlanması öngörülmüştü. Ancak müracaat eden üretici sayısı 50’ye ulaştı. Kadın üreticiler projeye oldukça ilgi gösterdi ” şeklinde konuştu.

Vermikompost Çalıştayı düzenledik

Projenin kapanış toplantısı olarak geçen yıl 9-11 Aralık tarihleri arasında ‘Kayseri Vermikompost Çalıştayı’nı düzenlediklerini belirten Kayacan, “Üreticilerin üretim ve mevzuatta karşılaştıkları zorlukları aşmaları yönünde çalışma yaptık. Bu çalıştayda ayrıca Avrupa’daki gözlemlerimiz de paylaşıldı. Son derece verimli geçen çalıştayın sonuç bildirgesi İl Müdürlüğümüz tarafından Bakanlık ve kamuoyu ile paylaşılacak” dedi. Kayacan, aynı zamanda ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırması ve Kontrolü’ projesi kapsamında 2012 yılında bir ilçede 7 üretici ile 80 dekar alanda başlanılan organik üretimin 2015 yılında 10 ilçede 70 üretici ile 2 bin dekarlık alanda devam ettiğini söyledi. Kadın çiftçilerin ürettikleri solucan gübrelerini kendi bahçelerinde sebze üretimi için kullandıklarını söyleyen Kayacan, “Talas (Yenidoğan) ve Kocasinan (Erciyesevler) olmak üzere 2 organik tarım pazarında solucan gübresi üretimi ile yapılan organik ürünlerin satışı yapılıyor. İki pazarımız da mevsimlik olarak çalışıyor ve Kayseri şartlarında üretilen yerel ürünlerin en kısa yoldan tüketiciye ulaştırılmasında hizmet veriyor. Kayseri’de bulunan iki organik pazardaki ürünlerin fiyatları diğer illerdeki organik pazarların fiyatlarına göre oldukça uygun. Bunun sebebi de yerelde üretilen ürünlerin aracısız bir şekilde yerelde tüketilmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

Organik pazarlara 2 koldan denetim

Organik pazarın 3’üncü yılında olduğunu ve tüketici talebinin oldukça yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydeden Özkan Kayacan, “Bu pazarların denetimi de 2 koldan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Organik Tarım Birimi ve Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği tarafından yapılıyor. Organik pazarları çok önemsiyoruz. Kırsalda bulunan küçük üreticilerin en önemli sorunu satış. Bu proje onlar için bir fırsat niteliğinde. Köyden kente göçü önlemenin yolu küçük üreticilerimizin kazanç sağlamalarını temin etmek ve yaşam ortamlarında mutlu olmalarını sağlamaktır’ şeklinde konuştu.

Ta-TuTa projemiz var

Özkan Kayacan, müdürlük olarak tarımsal alanı turizm amaçlı geliştirip kullanabilecekleri projeleri de olduğunu ifade ederek, “Ta-TuTa kapsamında kırsal bölgelere tarımsal turizm amaçlı gelecek turistler tarım alanlarında ücretsiz olarak çalışıp, üreticilerin evlerinde konaklayabilecekler. Ya da belli bir ücret karşılığında üreticilerin evlerinde konaklayıp civarı gezerek ev sahibine katkı sağlayabilecekler. İl Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz tüm projelerimizde temel amacımız kırsal kalkınmayı sağlamak” şeklinde konuştu.

Kırmızı solucan gübresi nedir?

Solucan gübresi kırmızı solucanların bitkisel ve hayvansal organik atıkları işlemesi sonucu meydana gelen solucan dışkısıdır. Görünüş olarak siyah toprağa benzer ve kötü bir kokusu yoktur. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır. Kesinlikle hastalık yapıcı mikro florlar, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermez. Solucanlar optimal her şartta yaşarlar, organik tarımsal ve evsel atıkların doğaya toprağa faydalı hale gelmelerinde ve dönüşümlerinde katkı sağlar.

Comments are closed.