T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Duyuru: Genç çiftçilere 2017 yılında 483 milyon TL hibe verilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Resmi Gazete’nin bugünkü nüshasında yayımlanan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Bakanlar Kurulu Kararı gereği 2016-2018 yıllarını kapsayacak şekilde genç çiftçi projelerine 30 bin TL hibe verilmesini öngören Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programına 2017 yılında da devam edilecek.

2016 yılında yaklaşık 15.000 genç çiftçiye çeşitli projeleri karşılığı olarak 450 milyon TL’lik hibe kullandırıldı. Bu bütçenin 337 milyon TL’si büyükbaş/küçükbaş hayvancılık projelerinde, 68 milyon TL’si arıcılık ve kanatlı projelerinde, 45 milyonu ise bitkisel üretim projeleri için kullandırıldı.

Hayvancılık projeleri kapsamında; 8.514 genç çiftçiye kişi başı 6 adet olmak üzere toplam 51.084 büyükbaş hayvan ve 2.680 genç çiftçiye ise kişi başı 40’ar adet olmak üzere 107.200 adet koyun/keçi teslim edildi. Arıcılık ve kanatlı projeleri kapsamında 2.264 genç çiftçiye 68 milyon TL ve bitkisel üretim projeleri kapsamında 1.520 genç çiftçiye 45 milyon TL hibe verildi.

2017 yılı programına ilişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı

2017 yılı için ise programın bütçesi 483 milyon TL olarak belirlenmiş olup, 16.100 genç çiftçimize hibe desteği verilecek. Bu bütçenin 330 milyon TL’lik kısmının en az 11 bin genç çiftçiye büyükbaş/küçükbaş projeleri kapsamında verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda genç çiftçilere en az 51 bin büyükbaş ve 100 bin küçükbaş hayvan dağıtılacak. Bu kapsamdaki hayvanlar geçen yıl olduğu gibi yine TİGEM tarafından temin edilecek.

Bütçenin diğer kısmı ise ana hatlarıyla ağıl ve ahır yapımı ile arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında verilecek.

Bu yıl, diğer yıldan farklı olarak tesis yapımı konusu da projeler içerisinde yer alacak ve genç çiftçilerin finans ihtiyacını gidermek amacı ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından daha etkin kredi kullanımı ve anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak.

Başvurular 7 Nisan – 5 Mayıs’da olacak

Projelerle ilgili başvurular 7 Nisan Cuma günü başlayıp, 5 Mayıs Cuma günü sona erecek. Başvurularda izlenmesi gereken yol ve uygulamalar geçen yıl ile aynı olacak. Ön başvurular, çiftçilerimiz tarafından hiçbir harcama yapılmaksızın, web tabanlı https://gencciftci.tarim.gov.tr uzantılı yazılım üzerinden, kesin başvurular ise yerleşim biriminin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacak. Başvurular, illerde vali veya vali yardımcısının başkanlığında kurulacak komisyonlar vasıtasıyla değerlendirilecek.

Değerlendirme sonunda belirlenen genç çiftçilerle hibe sözleşmeleri, GTHB il ve ilçe müdürlüklerince imzalanacak ve projelerin uygulanmasına başlanılacak.

Hibe desteğinden faydalanacak çiftçilerde, Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 41 yaşından gün almamış, ücretli çalışan, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi, daha önceden Bakanlığın diğer hibe programından faydalanmış olmamak şartı aranacak.

Projeler, uygulamanın her aşamasında Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından takip ve kontrol edilecek.

Haberin Kaynağı:”​http://www.tarim.gov.tr/Haber/1148/Genc-Ciftcilere-2017-Yilinda-483-Milyon-Tl-Hibe-Verilecek ulaşabilirsiniz.


  1. PROJE KONULARI,

      Programın proje konuları:

      Genç çiftçi projeleri;

1) Hayvansal üretime yönelik;

  1. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerini,
  2. Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projelerini,
  3. Kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği projelerini,

2) Bitkisel üretime yönelik;

  1. Kapama meyve bahçesi tesisi projelerini,
  2. Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projelerini,
  3. Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projelerini,
  4. Kültür mantarı üretimi projelerini,

3) Yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik;

  1. Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeleri, (Ek-17)
  2. Coğrafi işaretli (Ek-18), yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projeleri,
  3. Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi konulu projeleri, (Ek-18)kapsar.

       Genç çiftçilerde aranan şartlar

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. Tebliğ yayımlandığı tarih itibari ile 18 yaşından gün almış ve 41 yaşından gün almamış olmak.
  3. Okur-yazar olmak.
  4. Başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışıyor olmamak.
  5. Başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak.
  6. Başvuru tarihi itibarıyla KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak.
  7. Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak. (Örnek-1; Kırsal Kalkınma Yatırımı Destekleme Programından basınçlı sulama, örtüaltı veya alet ekipman yatırım konusunda hibe desteğinden yararlananlar proje içeriğinde basınçlı sulama, örtü altı veya alet ekipman desteğinden yararlanamazlar. Ancak hayvansal üretim ve diğer konulu projelere başvurabilirler.)

İstenecek belgeler

  1. Nüfus cüzdanı örneği,
  2. Ücretli çalışmadığına dair kendisine ve eşine ait sosyal güvenlik kurumu (SGK)’ndan alınan belge.
  3. Başvuru dilekçesi.
  4. Proje Tanıtım Formu (Tebliğ-Ek-2)
  5. Taahhütname (Tebliğ Ek-3)
  6. Diploma sureti veya okur-yazarlık belgesi.

 

Comments are closed.