Kanola, Trakya Çiftçisinin Ekim Kültürüne Yerleşti”
Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çıkrıkçılı: “Özellikle Trakya’da bir münavebe bitkisi olarak yerleşen kanola, ekim kültürüne girdi”
Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, özellikle Trakya’da bir münavebe bitkisi olarak yerleşen kanolanın ekim kültürüne girdiğini söyledi. Çırıkçılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013-2014 sezonundaki kanola hasadının, üreticilerin yüzünü güldürdüğü ve son 12 yılın en yüksek veriminin yaşandığını belirtti.
Kanolada çiçeklenme sonrası gelen yağışlarla ciddi verim farklılıkları oluştuğunu belirten Çıkrıkçılı, “Çiftçilerimizin kumsal diye tabir ettiği zayıf arazilerde dekarda 310-350 kilogram, kepir diye tabir edilen kuvvetli arazilerde de dekarda 479 kilogram kadar verim ortalamaları kayıt altına alınmıştır.
Bu da çoğu sulu tarım ürünlerinden elde edilemeyecek kadar dekar kazancı olarak çiftçimize yansımıştır” diye konuştu. Çıkrıkçılı, Trakya bölgesinde kanola ekiminin gün geçtikçe yaygınlaştığını vurguladı.
Kooperatifleri vasıtasıyla toplu pazarlamanın verdiği avantajla üreticiye piyasa fiyatının üzerinde avans verdiklerini dile getiren Çıkrıkçılı, şöyle konuştu: “Önümüzdeki günlerde de gerçek fiyat açıklanınca geri kalan ödemeler yapılacak. Özellikle Trakya’da bir münavebe bitkisi olarak yerleşen kanola, ekim kültürüne girdi. Kanolanın önümüzdeki yıl daha fazla alanda üretileceğini düşünüyoruz. Mühendislerimiz de üreticilerimize birebir danışmanlık hizmeti veriyor.
Bu da üreticimize verim ve kalite olarak geri dönüyor. Kanola büyük bir pazar haline geldi. Hasat dönemi üreticilerimize hayırlı olsun.”