2016 Çiftçi Destek Ödemeleri Ne Zaman ?

Ülkemizdeki çiftçilere, genç çiftçilere ve tarıma yatırım yapan vatandaşlarımıza ödenen çiftçi destek ödemeleri 2016 yılında nasıl yapılacak, hangi aylarda ödeme yapılacak ve kimler bu destekten yararlanacak? Gündemin en çok merak edilen sorularına yapılan açıklamalar ile açıklık getirildi.

Tarım sektörünün olmazsa olmazlarından biri olan çiftçi destek ödemeleri, çiftçilerin yakıt, tohum, fide gibi ana ihtiyaç giderlerini karşılamaları ve üretimin devamlılığının sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Çiftçi destek ödemeleri bu yıl içerisinde ilk 6 ve son 6 aya yayılarak ödenecek. ÇKS sistemine kayıtlı olması gereken çiftçiler, eğer ÇKS kayıtlarını yaptırmamışsa malesef bu desteklerden yararlanamayacak. Özellikle genç çiftçileri desteklemek ve tarıma yönelmelerini teşvik etmek için büyük önem verilen destek ödemelerinin amacına ulaşması için ÇKS sisteminin şart olduğu gerek bakan Mehdi Eker gerekse Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı tarafından dile getirildi. Tarım alanında yapılan her türlü ekim, dikim faaliyetlerinin ÇKS sistemine geçirilmesi gerektiğini vurgulandı. Ayrıca yapılan son değiliklikle Çifçi Kayıt Sistemine kayıt veya güncelleme yaptırmak isteyen vatandaşlarımız, tarımsal sulamada elektirik kullanıyorsa başvuru sırasında verecekleri belgelerin içerisine elektrik abone numaralarının olduğu belgeyi de eklemek zorunda.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hizmete açılan ve asıl amacı üreticilerin kayıt altına alınarak ihtiyaçları ve takibinin yapılması olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) sayesinde kayıt yaptıran üreticilerin bilgileri incelenerek bakanlık tarafından verilecek destek ve destek miktarları da belirleniyor. Bakan Mehdi Eker çiftçiye verilen destek ödemelerinin her yıl biraz daha arttığını ifade ederek, bu yıl verilen desteğin 3.5 milyar TL olduğunu belirtti. Eker, 2016 destek ödemelerinin yılın ilk altı ayı içerisinde %70 – %75 oranında ödeneceğini belirtti. Hububat primi ve hayvancılık destekleri ile kırsal kalkınma desteği olarak çiftçilere toplamda 530 milyon TL ödeme gerçekleştirildi.

Şubat ayı içerisinde ise mazot, gübre, toprak analizi, hububat ve bakliyet primi, tarımsal sigorta, kırsal kalkınma ve hayvancılık desteği ödemelerine güvenerek 1 milyar 922 milyon TL destek ödemesi yapıldı. Mart ayı içerisinde 707 milyon lirası fındık amaçlı olmak üzere çay, hububat, bakliyat primi, tarımsal sigorta ve tohum fide desteği olarak toplam 1 milyar 345 milyon TL daha ödeme gerçekleştirildi.

Çiftçiye yapılacak destek ödemeleri kapsamında Nisan ayında 418 milyon TL, Mayıs ayında 935 milyon TL ve ilk altı ayın son ödemesi olarak Haziran ayında 348 milyon TL olarak ödeme yapılacak. Çiftçilere yapılan desteğin yılın ikinci altı ayında ise yine belirli bir zamana yayılarak toplam 500 milyon TL olması bekleniyor. Yapılan ve yapılması planlanan ödemelerin tamamının ise bu yıl toplam 6 milyar TL civarında olması bekleniyor.

Comments are closed.